Gyakran Ismételt Kérdések

Hol található Kollégiumunk?

A Kaszap István Kollégium (6722 Szeged, Jósika utca 33.) Szeged belvárosában található. Az egyetem épületei többnyire 5-12 perc sétára vannak, a buszpályaudvar gyalog 7, a vasútállomás pedig 20 perc alatt közelíthető meg.

Mennyi a tagdíj?

A szegedi árakhoz igazodunk. 1 ill. 2 ágyas szobáink vannak – némelyikhez egyéni fürdőszoba is kapcsolódik. Az egyágyas szoba díja sem haladja meg a 20 eFt-t.

Milyen a kollégium épülete?

Az épület 2004-ben épült, így elég fiatalos. Sok közös tér található benne, pl galéria, étkező, konyha, könyvtár, kápolna, konditerem, terasz, társalgó, erkély, teakonyha és persze a szobák. Idén nyáron átalakítások lesznek, így a az elhelyezés többnyire kétágyas szobákban történik, de néhány egyágyas szobánk is van.

Hogyan zajlik a kaszapos felvételi?

A kaszapos felvételi két fordulós. Az első egy írásbeli rész, amire a felvételi 2015 menüpontban írtakat várjuk augusztus 5-ig, a második pedig egy szóbeli forduló, mely egy beszélgetést jelent a felvételi bizottsággal és augusztus 15-én, szombaton kerül sor rá kollégiumunkban.

Mit szükséges hozni beköltözéskor?

Konyhánk,- ebédlőnk, mosodánk felszerelt. A mosogatáshoz és a szoba takarításhoz szükséges eszközöket a Kollégium biztosítja.

Javasolt az egyéni ágynemű a személyes dolgok – ruhák, könyvek, egyéb – felett, de ha szükséges, természetesen biztosítjuk a szükséges takarót, párnát. Ágyneműhuzatra szükség van. Mosószer, öblítő, WC papír beszerzése a hallgató feladata. A kollégista behozhatja biciklijét – melyet a szegedi környezetben ajánlunk, és a fedett tárolóban, biztonságba tarthatja.

Kik laknak együtt a kollégium épületében?

A kollégiumban kb 30 diák lakik, akik mind a Szegedi Tudományegyetem valamely karának hallgatói.

Van lehetőség mosásra, vasalásra?

Természetesen! Az alagsorban van egy hatalmas mosókonyhánk, ahol két mosógép áll a lakók rendelkezésére, több szárítónk is van, vasalásra pedig egy vasaló és egy deszka is rendelkezésünkre áll.

Hogy tudom megoldani az étkezést?

A kollégium hatalmas konyhájában igazi remekművek és egyszerű ételek elkészítésére is van lehetőség. De ha nincs időd, kedved főzni, az egyetemi épületek környékén számos menza található, diákbarát árakon.

Milyen sportolási lehetőségek vannak?

Ha sportolni vágysz, nem kell messzire menned, vár a konditermünk! Ezt bármikor használatba veheted. Emellett az egyetem rengeteg féle kurzust hirdet, így lehetőség van sárkányhajózásra, evezésre, fittnessre, csapatsportokra, lovaglásra és még ejtőernyőzésre is – hogy csak néhányat említsünk a kínálatból. Az egyetemnek sportegyesülete is van, ahol pedig rendszeresebb, akár versenyszerű edzéseket tartanak. Egyetemen kívül a belváros tele van fitnesz termekkel és számos egyesület, edzés közül válogathatsz városszerte, biztosan megtalálod a számodra megfelelőt!

Minden vasárnap misére kell járni?

Nem, ellenben ha szeretnél, erre remek lehetőség nyílik a kollégiumtól 400 méterre található Szent József Jezsuita templomban vagy a 10 perc sétára levő híres dómban. Fontos a kollégiumban a nyitottság, de nem szabják meg, hogy ki hogyan éli meg hitét.

Milyen programokra van lehetőség a kollégium keretein belül? Lesz alkalmam a kikapcsolódásra?

Havonta kollégiumi estek, félévente közös hétvégék, lelki napok, szülinapozások és még néhány más program teszi színessé életünket. Egyéni kikapcsolódásra rendelkezésünkre áll saját konditermünk, erkélyünk, társalgónk, könyvtárunk és a galéria, ahol például filmnézésre, tévénézésre is lehetőség van.

Milyen kötelezettségeim lesznek a kollégiumban?

A kollégiumban a havi kollégiumi esteken, félévente megrendezésre kerülő kollégiumi hétvégéken és lelkinapokon, illetve félévente legalább egy kollégiumi kurzuson kötelező a részvétel. Emellett akad még egy-két kötelező program, pl kolis kirándulás, ami nagyon jó koliösszerázó. Továbbá bevezetésre került tanulmányi rendünk, ami értelmében minden lakónak 30 kreditet kell egy évben összegyűjtenie. Ez egyszerre lehet, hogy soknak tűnik, de hidd el, nem lehetetlen mindezeket teljesíteni, emellett kikapcsolódásra is lesz bőven lehetőséged!

Csak bentlakók lehetnek a szakkollégium program résztvevői?

Szakkollégiumi programunkra nem bentlakók is jelentkezhetnek, akiket meghallgat a Felvételi bizottság. Sikeres felvételi esetén külsős taggá válnak, akik jogosultak a kollégium kínálta lehetőségekre.

Van közös ima?

Igen, minden csütörtök este van fakultatív mise a kollégium kápolnájában, emellett adventben és nagyböjtben is szervezünk közös imákat. De az egyéni elcsendesedésre, imára a kápolna bármikor nyitva áll.

Lehet-e vendéget fogadni?

Vendégeinket – barátokat, évfolyamtársakat, családtagokat – szívesen látjuk, közös helyiségeink rendelkezésre állnak. Vendégszobánkban itt alvásra is van lehetőség, ha az indokolt.

Kaphatok-e ösztöndíjat a Kollégiumban?

A Diákbizottság a Kollégium vezetésével, a félévi beszámolók alapján ösztöndíjat szavaz meg 3 kategóriában: kiemelkedő tanulmányok: 2 fő, kiemelkedő közösségi munka: 2 fő, kiemelkedő tanulmányok és közösségi munka: 1 fő. Az ösztöndíj a tagdíj havi 5 eFt-os csökkentésével jut el a hallgatóhoz, ill a kiemelkedő tanulmányi eredmény és az intenzív közösségi munka esetén 10eFt.

Milyen kapcsolat van a szegedi keresztény kollégiumok között?

Szegeden összesen 6 egyházi kollégium van, melyek küldöttei rendszeresen találkoznak. Közösen tervezik az őszi Katalin bált és a tavaszi Kollégiumok /Coollégiumok/ éjszakáját. Egyetemi hittancsoportunk szívesen fogadja a más Kollégiumból érkező fiatalokat is.

Van vezeték nélküli internet-hozzáférés a kollégiumban?

Igen, vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatra is van lehetőség a kollégium teljes területén, a tanulóban pedig nyomtatásra is van lehetőség saját gépről.