Gyakran Ismételt Kérdések

Hol található Kollégiumunk?

A Kaszap István Kollégium (6722 Szeged, Jósika utca 33.) Szeged belvárosában található. Az Egyetem épületei többnyire 5-12 perc sétára vannak, a buszpályaudvar gyalog 7, a vasútállomás pedig 20 perc alatt közelíthető meg.

Mennyi a tagdíj?

Attól függően, hogy egy, vagy két ágyas szobáról van szó, ill. csatlakozik-e hozzá közvetlenül fürdőszoba 19 – 25 eFt. –t kell fizetni. Ez a kollégiumi díj magasabb a többi egyházi kollégiuménál, de cserébe a kollégium elhelyezkedése, felszereltsége, ill. kis taglétszáma lehetővé teszi a műhelymunkát, s az elmélyülő egyéni munkát egyaránt.

Milyen a kollégium épülete?

Az épület 2002-ben épült, így elég fiatalos. Sok közös tér található benne, pl galéria, étkező, konyha, könyvtár, kápolna, konditerem, terasz, társalgó, erkély, teakonyha és persze a szobák.

Hogyan zajlik a felvételi?

A felvételi két fordulós. Az első egy írásbeli rész:

Az első fordulóhoz kérjük postai és elektronikus úton is küldd el az alábbi dokumentumokat:

  • Végzős gimnazistáktól: utolsó két tanév végi bizonyítvány eredményének és érettségi bizonyítványának másolata; egyetemistáknál: az utolsó (két) félév tanulmányi eredményének kinyomtatott változata a Neptunból
  • 5 oldalnál nem több, min. 2 oldalas esszé tetszőleges témában
  • Bemutatkozó levél – szakmai önéletrajz
  • Motivációs levél
  • Egyházi referencia megjelölése, ha van

A második pedig egy szóbeli forduló állomásokból áll: a kollégium bemutatása, beszélgetés a diákbizottsággal, a felvételi bizottsággal, a vezetőséggel, és egy csoportdinamikai játék.

Mit szükséges hozni beköltözéskor?

Konyhánk,- ebédlőnk, mosodánk felszerelt (tányérok, poharak evőeszközök főző edények stb..). A mosogatáshoz és a szobatakarításhoz szükséges eszközöket a Kollégium biztosítja. Javasolt az egyéni ágynemű a személyes dolgok – ruhák, könyvek, egyéb hozatala. Fürdőköpeny és ágytakaró használata kötelező. Mosószer, öblítő, WC papír beszerzése a hallgató feladata. A kollégista behozhatja a KRESZ szabályoknak megfelelt üzemképes biciklijét – melyet a szegedi környezetben ajánlunk-, és a fedett tárolóban, biztonságban tarthatja.

Kik laknak együtt a kollégium épületében?

A kollégiumban 30 egyetemi hallgató /doktorandusz/ lakik, akik mind a Szegedi Tudományegyetem valamely karára iratkoztak be.

Van lehetőség mosásra, vasalásra?

Természetesen! 3 mosógép áll rendelkezésre; szárítási és vasalási lehetőség is biztosítva van.

Hogy tudom megoldani az étkezést?

A kollégium konyhájában igazi remekművek és egyszerű ételek elkészítésére is van lehetőség. Ha esetleg nincs időd, kedved főzni, az egyetemi épületek környékén számos menza található, diákbarát árakon.

Milyen sportolási lehetőségek vannak?

Ha sportolni vágysz, nem kell messzire menned, vár a konditermünk, ezt bármikor használatba veheted. Emellett az egyetem rengeteg féle kurzust hirdet, így lehetőség van sárkányhajózásra, evezésre, fitnessre, csapatsportokra, lovaglásra és még ejtőernyőzésre is – hogy csak néhányat említsünk a kínálatból. Az egyetemnek sportegyesülete is van, ahol pedig rendszeres, akár versenyszerű edzéseket tartanak. Egyetemen kívül a belváros tele van fitnesztermekkel és számos egyesület, edzés közül válogathatsz városszerte, biztosan megtalálod a számodra megfelelőt!

Minden vasárnap misére kell járni?

A vallásgyakorlat ellenőrzés nélkül történhet, melyhez, kérésre, segítséget nyújtunk; 400 méterre található Szent József Jezsuita templomban vagy a 10 perc sétára levő Dómban –Szegeden egyébként 10 plébánia van-, de a városban minden nagyobb felekezet jelen van ifjúsági csoporttal is. Fontos a kollégiumban a nyitottság, de nem szabják meg, hogy ki hogyan éli meg hitét.

Milyen programokra van lehetőség a kollégium keretein belül? Lesz alkalmam a kikapcsolódásra?

Havonta kollégiumi estek, félévente közös hétvégék, lelki napok, szülinapozások és még sok más program teszi színessé életünket. Egyéni kikapcsolódásra rendelkezésünkre áll saját konditermünk, erkélyünk, társalgónk, könyvtárunk és a galéria, ahol például filmnézésre, tévénézésre is lehetőség van.

Milyen kötelezettségeim lesznek a Kollégiumban?

A kollégiumi élet megkönnyítésére a házban az egyes területek lefedésére hallgatói team-ek működnek, melyek egyikének tagja minden kollégista. A kollégium lakói minden félévben végeznek karitatív munkát és/vagy közösségbe járnak, valamint kis- és nagykurzusokra is feljelentkeznek.

Csak bentlakók lehetnek a szakkollégium program résztvevői?

Szakkollégiumi programunkra nem bentlakók is jelentkezhetnek, akiket meghallgat a Felvételi bizottság. Sikeres felvételi esetén külsős taggá válnak, akik jogosultak a kollégium kínálta lehetőségekre.

Van közös ima?

Igen, minden csütörtök este van fakultatív mise a kollégium kápolnájában. Hetente többször van fakultatív közös esti ima. Egyéni elcsendesedésre, imára a kápolna bármikor nyitva áll.

Lehet-e vendéget fogadni?

Vendégeket – barátokat, évfolyamtársakat, családtagokat – szívesen látunk, közös helyiségeink rendelkezésre állnak. Vendégszobánkban itt alvásra is van lehetőség, ha az indokolt. A Házirend kellő tájékoztatást ad ebben a kérdésben.

Kaphatok-e ösztöndíjat a Kollégiumban?

A Diákbizottság a Kollégium vezetésével, a félévi beszámolók alapján ösztöndíjat szavaz meg 3 kategóriában: kiemelkedő tanulmányok, kiemelkedő közösségi munka illetve szociális ösztöndíj.

Milyen kapcsolat van a szegedi keresztény kollégiumok között?

Szegeden 6 egyházi kollégium van, melyek küldöttei rendszeresen találkoznak. Egyetemi hittancsoportunk szívesen fogadja a más Kollégiumból érkező fiatalokat is.

Van vezeték nélküli internet-hozzáférés a kollégiumban?

Igen, vezetékes és vezeték nélküli kapcsolatra is van lehetőség a kollégium teljes területén, ill. hálózati nyomtató áll rendelkezésre.